ЕКО-ПРОЄКТ

Місто Добропілля – це унікальна громада Донецької області України, що поєднує як наслідки минулої постколоніальної спадщини моновиробництва та традиційної викопної енергетики, так і можливості розвитку громадянського суспільства і соціальної перебудови в умовах воєнної доби та близького розташування до зони активних бойових дій від 2014 року.

Громада міста Добропілля, як і багато інших громад України, постраждали у цій війні росії проти Українського народу. Попри усю соціально-економічну шкоду, громада активно планує відбудову зараз та у майбутньому. Ця відбудова має враховувати не тільки соціально-економічні чинники, а й забезпечувати справедливу трансформацію вугільних регіонів на екологічних засадах сталого розвитку та зеленого відновлення. Стратегічні екологічні питання з довгостроковими наслідками вже є актуальними та зберігають пріоритет навіть у короткостроковій перспективі та реаліях війни.

Якість повітря агломерації міста Добропілля є вагомою складовою справедливої трансформації, сталого розвитку та зеленого відновлення громади. Багато років забруднення повітря було гострим соціально-екологічним питанням серед активної частини населення. Результати багаторічних супутникових спостережень зафіксували цю територію у «лідерах» рівня забруднення атмосферного повітря в Україні у 2010-2020 роках. Що, подекуди, іде всупереч офіційній позиції органів місцевого самоврядування та адміністрації.

У грудні 2021 року на території Добропільської громади була встановлена система автоматизованого громадського моніторингу якості повітря. Ця система спостережень була встановлена зусиллями місцевих еко-активістів та волонтерів ГО ДМЦ «Добро» та початково складалась із чотирьох станцій моніторингу моделі Air Fresh MAX Української мережі громадського моніторингу якості повітря Eco City.

На території Добропільської громади відсутні пункти Державної системи гідрометеорологічних спостережень Державної служби України надзвичайних ситуацій та не здійснюється постійний державний моніторинг якості та забрудненості повітря міста. У надзвичайних умовах війни в Україні у 2022-2024 роках дані громадських станцій моніторингу якості повітря були єдиним джерелом інформації про стан та якість повітря на території Добропільської громади, яку повідомляло Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України через офіційний ресурс «ЕкоЗагроза».

Результати аналізу спостережень за якістю повітря у 2022-2024 роках доводять, що громада міста Добропілля потребує довгострокового плану поетапного зменшення викидів суспендованих речовин та чадного газу у місяці опалювального сезону. Це демонструє вплив архаїчних практик вугільної енергетики на якість повітря у громаді та обґрунтовує необхідність декарбонізації систем центрального та приватного теплопостачання з використанням відновлюваних джерел енергії та низьковуглецевих
технологій.

Коротко про поточну ситуацію можна дізнатись з скороченої відео-презентації результатів дослідження:

  • Рівень забруднення повітря в Добропіллі в опалювальний сезон стає небезпечним для здоров’я. Причиною такого забруднення є спалювання вугілля в приватних домогосподарствах протягом зимових місяців, зокрема в вечірні години. Ці дані ми отримали в результаті дослідження якості повітря громади, яке презентував Максим Сорока (експерт у галузі екологічної безпеки з досвідом понад 10 років екологічного моніторингу та оцінки впливу на довкілля). 
  • Якість повітря в Добропіллі формує довгострокові ризики для здоров’я населення міста – особливо для уразливих категорій населення: дітей, вагітних, осіб похилого віку та громадян із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання. 
  • Експерт рекомендує ОМС та команді активістів вже зараз працювати над довгостроковим планом поетапного зменшення викидів у місяці опалювального сезону. Також ми маємо подумати про розробку автоматизованого інформування уразливих категорій населення про періоди несприятливої та поганої якості повітря. 

Як зазначає Сорока Максим, канд. техн. наук (Екологічна безпека), доцент кафедри «Екологічна та цивільна безпека» НДІ
«Дніпровський інститут інфраструктури транспорту» Українського державного університету науки і технологій, координатор
Мережі підтримки громадських досліджень ГО “Довкола”:

Чи є якийсь вплив війни на якість повітря у Добропіллі?

Безперечно, воєнні дії мають вплив на усі компоненти довкілля – і місто Добропілля не є виключенням. Узагальнюючі результати моніторингу ми встановили: загальна річна якість повітря агломерації Добропілля від березня 2022 року поліпшилася. Це неочікуваний та випадковий “позитивний наслідок” війни спостерігається у містах і селищах Донеччини, Харківщини та Запоріжжя. Цей факт є яскравим доказом значного впливу на якість повітря від перенесення забруднення із великих промислових джерел викидів. Фактичне знищення промислових джерел викидів та великих ТЕЦ у Маріуполі, Вугледарі, Сєверодонецьку, Слов’янську, Краматорську та інших містах призвело до значного скорочення викиду забруднюючих речовин у повітря. І тим самим, війна мимоволі сприяла покращенню загальної оцінки якості повітря в регіоні.

І разом із цими “позитивними наслідками”, воєнні дії на сході та півдні України збільшили вразливість міст до екстремальних кліматичних умов. Проаналізовані дані спостережень підтвердили, що повітря агломерації міста Добропілля має високе забруднення у зимовий опалювальний період. Проблема забруднення від побутових та комунальних спалювальних установок тільки посилилась внаслідок цієї страшної війни. У період “опалювального сезону” і досі спостерігається пікове та небезпечне забруднення атмосферного повітря дрібнодисперсним пилом, чадним газом та подекуди азотом діоксидом. На жаль, ці маркери забруднення безпосередньо не пов’язані із бойовими діями. Це свідчення багаторічної проблеми нераціональної вугільної енергетики, що дісталася у спадок від совецьких часів. Війна посилила цю проблему та дозволила краще зрозуміти її причини.

Нагадаємо, раніше ми також оновили систему моніторингу. І саме її дані стали базою для дослідження. Зараз працюють 6 станцій. Система розташована у всіх районах міста Добропілля та є репрезентативною. 

Моніторинг стану повітря продовжується. Після перемоги ми будемо раді розпочинати владно-громадське партнерство з метою покращення поточної ситуації із забрудненням повітря.

Публікація виконана в межах проекту «Нова енергія – сприяння діалогу для сталого розвитку українських вугільних регіонів», який реалізується партнерськими організаціями Germanwatch, Центром екологічних ініціатив «Екодія», Луганським обласним правозахисним центром «Альтернатива» за підтримки Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини у співпраці з Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.